Sälekaihtimet joka kotiin ja kämppään – opas täydellisten sälekaihdinten valintaan

Sälekaihtimen valinnassa kannattaa miettiä, millaiseen ikkunaan tai oveen ne tulevat sekä tutustua, mitä eri käyttömekanismeja ja värejä niissä on tarjolla. Sälekaihdin tarjoaa nopeasti hyvän näkösuojan säleitä kääntämällä. Kaihdinten sopiminen muuhun sisutukseen on piste iin päällä.

Nainen istuu sohvalla ja katsoo ulos ikkunasta, jossa on sälekaihdin.

Ikkunan pintaan asennettu vai integroitu sälekaihdinmalli?

Integroiduissa sälekaihdinmalleissa koko mekanismi nuppia lukuun ottamatta asennetaan näkymättömiin. Pitkinä roikkuvat säätönarut ovat jäämässä käytöstä kokonaan pois epäkäytännöllisyytensä vuoksi.

Kaihtimet voidaan asentaa joko ikkunoiden väliin tai pinta-asennuksena ikkunan karmeihin, seinään. Asennustapa vaikuttaa myös siihen, miten kaihtimet toimivat. Useimmat mallit voi asentaa kummallakin tavalla, mutta kaihtimen koko täytyy mitata asennustavan mukaisesti.

Integroitua mallia suositellaan tyylikkyytensä, vaivattomuutensa ja turvallisuutensa takia. Siinä ei roiku naruja, joten se on turvallinen myös lapsi- ja lemmikkiperheissä. Vetonarut ja säätötangot ovat täysin piilossa. Huomaamattomuutensa takia se on tarkan sisustajan valinta.

Esimerkiksi SOLAR handy sälekaihdin on integroitu sälekaihdin ikkunoiden välitilaan. Se soveltuu kaikkiin MSE-ikkunoihin. MSE-ikkuna on ikkuna, jossa on kaksikerroksinen lämpöeristyslasi huoneen puolella ja yksikerroksinen ikkunalasi ulkopuolella. Kaihdin asennetaan lämpöeristyslasien taakse eli ikkunan välitilaan. SOLAR handyssa kaihtimen mekanismi jää puitteen taakse piiloon. Kaihtimen saa auki ja kiinni nuppia kiertämällä.

Ikkunan pintaan asennettavat mallit asennetaan ikkunasyvennykseen tai vapaaseen pintaan. Pinta-asennuskaihdin tulee aina huoneen puolelle, ei ikkunan väliin.

Solarilla on kolme pinta-asennettavaa mallia: SOLAR Pintamalli ikkunaan, SOLAR Sälekaihdin oveen sekä Solar Handy TOP sälekaihdin oveen. Handy TOP on ketjukäyttöinen malli erityisesti ovien laseihin.

Kaihdinvalinnassa pitää aina huomioida ikkunan malli

Sälekaihdinmalleja on monenlaisia, ja valintaan vaikuttavat käyttötarkoituksen lisäksi eniten ikkunan malli ja koko. Sälekaihdin asennetaan joko ikkunan väliin tai pintaan riippuen ikkunan mallista. Jos ikkuna on avautuva, sälekaihdin asennetaan ikkunan väliin. Siellä se on parhaiten suojassa pölyltä ja lialta. SOLAR välimalli ikkunan väliin – säätötangolla soveltuu kaikkiin avautuviin MSE- tai MSK-ikkunoihin. Jos ikkuna on kiinteä, sälekaihdin asennetaan pintakiinnityksenä ja malli on SOLAR pintamalli ikkunaan.

Ikkunan malli tai koko eivät estä sälekaihtimen asennusta. Kattoikkunoihin löytyy sopiva ratkaisu vekkikaihtimista. Solar Kaihdin valmistaa kaikki sälekaihtimet mittatilaustyönä, joten sopiva malli löytyy varmasti.

Integroitu malli on avattaville ikkunoille hyvä. Integroitu malli asennetaan ikkunan väliin, siinä ei roiku ylimääräisiä naruja ja se on yksinkertaisen tyylikäs.

Ikkunan pinnalle asennettava sälekaihdin on siis ns. pintamalli. Pintamallin vaihtoehto on vekkikaihdin. Esimerkiksi SOLAR vekkikaihdin ikkunan ja oven lasin pintaan on lasin pintaan asennettava kankainen kaihdin.

Olennaisin ero vekin ja pintamallin välillä on, että sälekaihtimen säleitä voi käännellä. Sälekaihdinten välistä näkee ulos, ja se on sälekaihtimen ehdoton plussa. Vekkikaihdinta nostellaan ylös ja alas, eikä niiden läpi näe, ellei valitse kaihtimeen läpinäkyvää kangasta.

Uusissa ikkunoissa yleisin ikkunatyyppi on MSE-ikkuna. Ikkunassa on sisäpuitteessa kaksinkertainen erityslasi ja ulkopuitteessa yksinkertainen tavallinen lasi. Löydät mitoitusohjeen MSE-ikkunoiden sälekaihtimiin Solarin nettisivuilta.

Sälekaihtimen värin valinta

Suomalainen valitsee pääsääntöisesti valkoiset sälekaihtimet. Seuraavaksi suosituin väri on hopeanharmaa. Harmaasävyiset sälekaihtimet ovat olleet suosiossa jo muutaman vuoden ajan sisustustrendeinä. Solarin säleverhojen värikartasta löytyy siksi useita harmaan eri sävyjä.

Kun sälekaihdin laitetaan ikkunan väliin, ikkunatehtaat suosittelevat mahdollisimman vaaleita värejä. Tummaväriset kaihtimet saattavat lämmetä auringossa, ja ikkunatehtaat haluavat välttää mahdolliset lämpövaikutuksen aiheuttamat ikkunoiden rikkoutumiset. Jos ikkunaan haluaa valita tumman värin, kannattaa varmistaa aina ikkunavalmistajalta, että voiko sitä väriä käyttää heidän valmistamien ikkunalasien välissä.

Solar Kaihtimenkin valikoimista löytyi ennen sinistä, punaista, keltaista, pinkkiä, vihreää sekä metallihohtovärejä, mutta ne ovat karsiutuneet valikoimista pois vähäisen kysynnän vuoksi. Sälekaihdin mielletään kiinteäksi osaksi ikkunaa. Niitä ei vaihdeta asentamisen jälkeen, joten ihmiset haluavat neutraaleja ja pelkistettyjä värejä.

Koska taloissa ja asunnoissa on monia erityylisiä huoneita, kannattaa kuitenkin huomioida muutkin värimahdollisuudet. Esimerkiksi saunaan voidaan laittaa puukuvioiset tai tummanharmaat sälekaihtimet, jotka korostavat saunan hämyisää tunnelmaa.

Kiinnitysnupit ja muut ikkunan pintaan tulevat osat voidaan myös valita värin perusteella.

Tutkimusten mukaan kaihdinten valkoinen väri on hyvä sen takia, ettei se kerää lämpöä itseensä. Se on siis paras värivaihtoehto lämmön loitolla pitämiseen. Tumma väri saattaa kerätä jonkun verran lämpöä itseensä.

Jos huoneen energiatehokkuus ja pimennys on tärkein pointti, SOLAR Moon -pimennysverho on paras valinta. Jos ei tarvita pimennystä, sälekaihdin on hyvä valinta. Jos halutaan täysi näkösuoja, mutta paljon valoa sisään, on SOLAR Sun -vekkikaihdin hyvä valinta.

Mittaa ikkunasi tarkkaan ennen sälekaihtimen tilausta

Tärkein toimenpide uusia kaihtimia hankkiessa on ikkunan tarkka mittaus. Ikkuna mitataan aina valoaukosta, eli mittaa näkyvä lasi listasta listaan ja muista mitata sekä leveys että korkeus. Jokaisen Solarin verkkokaupassa myytävän tuotteen tuotesivulla on kyseistä tuotetta varten tehty mittausohje. Näin ikkunan mitat tulevat oikein.

Kun tilaat uusia kaihtimia, olennaista on myös tieto siitä, minkä mallinen ikkuna on. Tärkeitä tietoja ovat myös ne, onko ikkuna avautuva ja montako puitetta siinä on. MSE-, MSK- ja MEK-ikkunatyyppeihin sopivat erilaiset sälekaihtimet.

Vanhemmissa taloissa on tietenkin vanhemmat ikkunat. Jos kaihtimia asennetaan vanhemman mallisiin MSK-ikkunoihin, kaihtimet asennetaan kahden sisemmän puitteen väliin.

Sälekaihtimen pystyy asentamaan kuka tahansa. Pintakaihdin on malleista helpoin asentaa. Integroidussa mallissa hankalin asennusvaihe on reikien poraaminen. Poraaminen on tarkkaa puuhaa ja oikealla kohdalla olevat reiät ovatkin koko asennusprosessin kriittisin vaihe.

Kaikkien Solarin tuotteiden asennusohjeet ovat sekä tuotteiden mukana, että jokaisen tuotteen myyntisivulla luettavissa. Suosittelemme aina lukemaan asennusohjeet ennen asennusta.

 Jos ikkunan malli on epäselvä tai asentaminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa varata maksuton Experttineuvonta, jossa asiantuntijamme auttavat oikeiden tuotteiden ja ratkaisuiden valinnassa!

Varaa maksuton Experttineuvonta!

Tutustu valikoimaamme!

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday