Sälekaihtimet joka kotiin ja kämppään – opas täydellisten sälekaihdinten valintaan

Sälekaihtimen valinnassa kannattaa miettiä, millaiseen ikkunaan tai oveen ne tulevat sekä tutustua, mitä eri käyttömekanismeja ja värejä niissä on tarjolla. Sälekaihdin tarjoaa nopeasti hyvän näkösuojan säleitä kääntämällä. Kaihdinten sopiminen muuhun sisutukseen on piste iin päällä.

Nainen istuu sohvalla ja katsoo ulos ikkunasta, jossa on sälekaihdin.

Pinta-asennettu vai integroitu sälekaihdinmalli?

Integroiduissa sälekaihdinmalleissa koko mekanismi nuppia lukuun ottamatta asennetaan näkymättömiin. Pitkinä roikkuvat säätönarut ovat jäämässä käytöstä kokonaan pois epäkäytännöllisyytensä vuoksi.

Kaihtimet voidaan asentaa joko ikkunoiden väliin tai pinta-asennuksena ikkunan karmeihin, seinään. Asennustapa vaikuttaa myös siihen, miten kaihtimet toimivat. Useimmat mallit voi asentaa kummallakin tavalla, mutta kaihtimen koko täytyy mitata asennustavan mukaisesti.

Integroitua mallia suositellaan tyylikkyytensä, vaivattomuutensa ja turvallisuutensa takia. Siinä ei roiku naruja, joten se on turvallinen myös lapsi- ja lemmikkiperheissä. Vetonarut ja säätötangot ovat täysin piilossa. Huomaamattomuutensa takia se on tarkan sisustajan valinta.

Esimerkiksi Solarin Handy Sweet on integroitu sälekaihdin ikkunoiden välitilaan. Se soveltuu kaikkiin MSE-ikkunoihin. MSE-ikkuna on ikkuna, jossa on kaksikerroksinen lämpöeristyslasi huoneen puolella ja yksikerroksinen ikkunalasi ulkopuolella. Kaihdin asennetaan lämpöeristyslasien taakse eli ikkunan välitilaan. SOLAR handyssa kaihtimen mekanismi jää puitteen taakse piiloon. Kaihtimen saa auki ja kiinni nuppia kiertämällä.

Pinta-asennettavat mallit asennetaan ikkunasyvennykseen tai vapaaseen pintaan. Pinta-asennuskaihdin tulee aina huoneen puolelle, ei ikkunan väliin.

Solarilla on kolme pinta-asennettavaa mallia: SOLAR Pintamalli, Solar Pintamalli ohjainsiimoilla sekä Solar Handy TOP. Handy TOP on ketjukäyttöinen malli erityisesti ovien laseihin.

Kaihdinvalinnassa pitää aina huomioida ikkunan malli

Sälekaihdinmalleja on monenlaisia, ja valintaan vaikuttavat käyttötarkoituksen lisäksi eniten ikkunan malli ja koko. Sälekaihdin asennetaan joko ikkunan väliin tai pintaan riippuen ikkunan mallista. Jos ikkuna on avautuva, sälekaihdin asennetaan ikkunan väliin. Siellä se on parhaiten suojassa pölyltä ja lialta. Solar välimalli soveltuu kaikkiin avautuviin MSE- tai MSK-ikkunoihin. Jos ikkuna on kiinteä, sälekaihdin asennetaan pintakiinnityksenä.

Ikkunan malli tai koko eivät estä sälekaihtimen asennusta. Kattoikkunoihin löytyy sopiva ratkaisu vekkikaihtimista. Solar Kaihdin valmistaa kaikki sälekaihtimet mittatilaustyönä, joten sopiva malli löytyy varmasti.

Integroitu malli on avattaville ikkunoille hyvä. Integroitu malli asennetaan ikkunan väliin, siinä ei roiku ylimääräisiä naruja ja se on yksinkertaisen tyylikäs.

Ikkunan pinnalle asennettava sälekaihdin on siis ns. pintamalli. Pintamallin vaihtoehto on vekkikaihdin. Esimerkiksi StainRise BB24 -vekkikaihdin on lasin pintaan asennettava tekninen kaihdin.

Olennaisin ero vekin ja pintamallin välillä on, että sälekaihtimen säleitä voi käännellä. Sälekaihdinten välistä näkee ulos, ja se on sälekaihtimen ehdoton plussa. Vekkikaihdinta nostellaan ylös ja alas, eikä niiden läpi näe, ellei valitse kaihtimeen läpinäkyvää kangasta.

Uusissa ikkunoissa yleisin ikkunatyyppi on MSE-ikkuna. Ikkunassa on sisäpuitteessa kaksinkertainen erityslasi ja ulkopuitteessa yksinkertainen tavallinen lasi. Löydät mitoitusohjeen MSE-ikkunoiden sälekaihtimiin Solarin nettisivuilta.

Valkoiset sälekaihtimet valkokarmisessa ikkunassa

Rei´itetyn ja tavallisen sälekaihtimen erot

Kun tehdään valintaa sälekaihtimien säleiden suhteen, voidaan valita sekä säleen että muiden osien värit ja materiaalit. Solarin mallistossa on valittavana rei´itetty musta, rei´itetty valkoinen ja rei´itetty hopea säle.

Rei´itetyssä sälekaihtimessa on erikoissäleitä, jotka ovat kuin pienillä neuloilla rei´itettyjä. Rei´itetyt sälekaihtimet sopivat hyvin julkitiloihin, sillä niistä näkyy kevyesti läpi, mutta ne eivät estä näkyvyyttä. Ne eivät myöskään blokkaa auringonvaloa.

Sälekaihtimilla haetaan usein yksityisyyttä kotiin, eikä rei´itetty malli tätä tarjoa. Se ei siis ole paras mahdollinen valinta silloin, kun haetaan näkösuojaa.

Rei´itetty sälekaihdin valitaan lähinnä ulkonäön takia. Esimerkiksi oven lasissa se on elävän näköinen ja siitä näkyy jonkin verran läpi. Se hämärtää näkymää, mutta maisema näkyy kuitenkin sen takaa.

Sälekaihtimen värin valinta

Suomalainen valitsee pääsääntöisesti valkoiset sälekaihtimet. Seuraavaksi suosituin väri on hopeanharmaa. Harmaasävyiset sälekaihtimet ovat olleet suosiossa jo muutaman vuoden ajan sisustustrendeinä. Solarin säleverhojen värikartasta löytyy siksi useita harmaan eri sävyjä.

Kun sälekaihdin laitetaan ikkunan väliin, ikkunatehtaat suosittelevat mahdollisimman vaaleita värejä. Tummaväriset kaihtimet saattavat lämmetä auringossa, ja ikkunatehtaat haluavat välttää mahdolliset lämpövaikutuksen aiheuttamat ikkunoiden rikkoutumiset.

Solar Kaihtimenkin valikoimista löytyi ennen sinistä, punaista, keltaista, pinkkiä, vihreää sekä metallihohtovärejä, mutta ne ovat karsiutuneet valikoimista pois vähäisen kysynnän vuoksi. Sälekaihdin mielletään kiinteäksi osaksi ikkunaa. Niitä ei vaihdeta asentamisen jälkeen, joten ihmiset haluavat neutraaleja ja pelkistettyjä värejä.

Koska taloissa ja asunnoissa on monia erityylisiä huoneita, kannattaa kuitenkin huomioida muutkin värimahdollisuudet. Esimerkiksi saunaan voidaan laittaa puukuvioiset tai tummanharmaat sälekaihtimet, jotka korostavat saunan hämyisää tunnelmaa.

Kiinnitysnupit ja muut ikkunan pintaan tulevat osat voidaan myös valita värin perusteella.

Tutkimusten mukaan kaihdinten valkoinen väri on hyvä sen takia, ettei se kerää lämpöä itseensä. Se on siis paras värivaihtoehto lämmön loitolla pitämiseen. Tumma väri saattaa kerätä jonkun verran lämpöä itseensä.

Jos huoneen energiatehokkuus ja pimennys on tärkein pointti, Solar Moon -pimennysverho on paras valinta. Jos ei tarvita pimennystä, sälekaihdin on hyvä valinta. Jos halutaan täysi näkösuoja, mutta paljon valoa sisään, on Solar Sun -vekkikaihdin hyvä valinta.

Mittaa ikkunasi tarkkaan ennen sälekaihtimen tilausta

Tärkein toimenpide uusia kaihtimia hankkiessa on ikkunan tarkka mittaus. Ikkuna mitataan aina valoaukosta, eli mittaa näkyvä lasi listasta listaan ja muista mitata sekä leveys että korkeus. Jokaisen Solarin verkkokaupassa myytävän tuotteen tuotesivulla on kyseistä tuotetta varten tehty mittausohje. Näin ikkunan mitat tulevat oikein.

Kun tilaat uusia kaihtimia, olennaista on myös tieto siitä, minkä mallinen ikkuna on. Tärkeitä tietoja ovat myös ne, onko ikkuna avautuva ja montako puitetta siinä on. MSE-, MSK- ja MEK-ikkunatyyppeihin sopivat erilaiset sälekaihtimet.

Vanhemmissa taloissa on tietenkin vanhemmat ikkunat. Jos kaihtimia asennetaan vanhemman mallisiin MSK-ikkunoihin, kaihtimet asennetaan kahden sisemmän puitteen väliin.

Sälekaihtimen pystyy asentamaan kuka tahansa. Pintakaihdin on malleista helpoin asentaa. Integroidussa mallissa hankalin asennusvaihe on reikien poraaminen. Poraaminen on tarkkaa puuhaa ja oikealla kohdalla olevat reiät ovatkin koko asennusprosessin kriittisin vaihe.

Kaikkien Solarin tuotteiden asennusohjeet ovat sekä tuotteiden mukana, että jokaisen tuotteen myyntisivulla luettavissa. Suosittelemme aina lukemaan asennusohjeet ennen asennusta.

 Jos ikkunan malli on epäselvä tai asentaminen tuottaa päänvaivaa, kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, joka varmasti osaa auttaa. Autamme asennuspulmissa ja löydämme sopivat kaihtimet joka kotiin ja kämppään.

Tutustu valikoimaamme!

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday