Sälekaihdinten puhdistus – näin onnistut

Ikkunanpesun lisäksi sälekaihdinten puhdistus ja huolto on tärkeää, jotta kodin yleisilme pysyy siistinä ja sälekaihdinten käyttöikä pitenee.

Yleisimmin sälekaihtimet puhdistetaan keväisin tai syksyisin ikkunanpesun yhteydessä. Muista puhdistaa sälekaihtimet silti aina ennen ikkunanpesua, jotta pöly ja muu lika eivät sotke puhtaita ikkunan laseja.

Sälekaihdinten puhdistus pölystä

Säännöllinen pölyjen pyyhkiminen on tärkeää myös sälekaihtimille. Jos kaihtimia ei puhdisteta vuosiin, lika pinttyy alumiiniseen säleeseen lujasti ja puhdistus hankaloituu.

Hyviä apuvälineitä pölyisten sälekaihdinten puhdistukseen:

  • Sälekaihtimelle tarkoitettu puhdistusharja. Harjakset ovat pehmeitä, jotta säleisiin ei tulee naarmuja
  • Mikrokuituliina tai pölyhuiska, joka kerää pölyn itseensä
  • Pölykintaan avulla on helppo vetää säleet puhtaaksi sivusuuntaisesti (varo että et sotke sälekaihtimien naruja pölyyn)
Sälekaihdin puhdistus
Yleisimmin sälekaihtimet puhdistetaan keväisin tai syksyisin ikkunan pesun yhteydessä.

Sälekaihdinten puhdistus pinttyneestä liasta

Jos sälekaihdinten puhdistaminen on unohtunut kokonaan ja lika ei enää irtoa helposti, on kaihtimet syytä puhdistaa pesemällä. Sälekaihdinten pesussa hyvä apuväline on esimerkiksi vedellä kostutettu mikrokuituliina tai puuvillahanska. Vältä kuitenkin kostuttamasta mikrokuituliinaa tai puuvillahanskaa liikaa, sillä narujen kastuessa ne myös likaantuvat herkemmin.

Säleet kannattaa pestä yksi kerrallaan vaakasuunnassa, niin lopputulos on siisti ja naruja on helppo varoa sotkeentumasta.

Sälekaihtimen varaosat ja korjaus

Sälekaihdinten narujen puhdistus

Usein sälekaihdinten narut ja käyttönupitkin ovat päässeet tummumaan ikävästi käytössä näyttäen epäsiisteiltä. Huoneenpuolella roikkuvien narujen ja nuppien puhdistaminen tekee ikkunan yleisilmeestä siistin ja raikkaan näköisen.

Sälekaihtimen narujen puhdistus voi tuntua aluksi työläältä, jonka takia moni ei sitä ryhdy tekemään. Työvaihe ei vaadi silti ihmeitä ja on helppo tehdä – eniten aikaa vie narujen liotus.

Ensimmäisenä sälekaihdin tulee nostaa yläasentoon, jolloin saadaan koko naru ulos ja puhdistus on helpompaa. Mikrokuituliina on kätevä apuväline myös narujen puhdistukseen. Kostuta liina vedellä ja pyyhi naruja varovasti, jotta ne eivät ala rispaantua. Muista pyyhkiä myös käyttönuppi, joka on narujen päässä.

Mikäli pinttynyt lika ei tunnu irtoavan pelkällä vesipesulla ja pyyhkimisellä, niin ahkerimmat liottavat naruja pesuaineessa. Pesuaineeksi kannattaa valita esimerkiksi sappisaippua, astianpesuaine tai vaikkapa pyykinpesuaine.

Kostuta narut vedellä, johon on sekoitettu puhdistusainetta. Kieputa narut yhteen läjään ja sido ympärille kostea liina sekä pakastepussi, jotta vesi ei pääse valumaan lattialle. Liota naruja pari tuntia, jonka jälkeen narut voi avata ja pyyhkiä kostealla puhtaalla liinalla. Lopuksi kannattaa puristella narut vielä kuivalla pyyhkeellä. Jätä narut kuivumaan vapaana roikkuen niin kauaksi aikaa, että ne eivät ole enää kosteat.

Sälekaihdinten puhdistus voi tuoda esille useampia vikoja

Joskus sälekaihdinten pesun yhteydessä tarkemmalla tarkastelulla voi myös huomata pieniä vikoja tai rikkinäisiä osia, jotka kannattaa uusia. Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman sälekaihdinten varaosiin.

Sälekaihdinten narut kierteellä tai katkeamaisillaan

Saatat huomata, että sälekaihdin ei laskeudu kunnolla alas asti tai se laskeutuu hitaasti. Tällöin kannattaa tarkistaa, että narut ovat varmasti suorassa, eikä kierteellä tai jopa solmussa.

Suorista narut vetämällä sälekaihdin nippuun yläasentoon. Tämän jälkeen irrota narujen päässä oleva nuppi, avaamalla solmu(solmu on yleensä nupin sisällä). Handy-nupin kannen saa irti kätevästi painamalla varovaisesti nurjan puolen reikään jollakin sopivan kokoisella tapilla (esimerkiksi hammastikulla) niin, että kansi irtoaa ja solmu on avattavissa.

kaihtimet ikkunan väliin

Aukaise ikkuna ikkunan avaajalla ja vedä narut pois kokonaan ikkunan läpiviennistä. Näin saat suoristettua narut ihan alusta asti. Suorista kaikki narut yksi kerrallaan ylhäältä alkaen.

Joskus myös narut voivat ollakin ihan hapertuneet – lähes katkeamaisillaan. Tällöin koko naru on hyvä vaihtaa uuteen, ennen kuin se katkeaa kokonaan. Narujen vaihtoon kannattaa varata hieman aikaa ja lukea paketin mukana tulevat ohjeet tarkkaan. Nostonarun vaihtopaketin voit tilata täältä.

Sälekaihdin ei käänny

Sälekaihtimessa on paljon kuluvia osia, jotka voivat kulua ahkerassa päivittäisessä käytössä

Kääntymiseen voi vaikuttaa moni seikka, mutta ensimmäisenä kannattaa varmistaa, että ovatko seuraavat osat ehjänä:

Jos sälekaihtimessa on useita eri osia rikki ja naruja vaihdettava, voi edullisempi vaihtoehto olla tilata kokonaan uusi sälekaihdin suoraan verkkokaupastamme tai lähimmän jälleenmyyjämme kautta.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday